2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Paprastas obuolių pyragas (once more)


Man žiauriai, žiauriai gaila, kad toks genialus pyragas beveik nieko nesudomino. Todėl įkyriai peršu jį visiems tiems, kas

a) tingi
b) nenori kepti, bet reikia
c) nemėgsta būti pedantiškas
d nori atrasti kažką universalaus

Šis pyragas man - kaip išsigelbėjimas, ypač kai reikia daug, skaniai (čia dėl kitų) ir kaip įmanoma paprasčiau (čia dėl savęs, mylimiausios). Bet ir mano šeimoje visi šitą pyragą mėgsta ne tik dėl to, kad man jį labai paprasta kepti. Tiesiog s k a n u :) ypač, kai nesinori nieko įmantraus, o tiesiog grįžti į pradžią.

Tai va.

Kartoju dar kartą receptuką (nors turiu prisipažinti, kad aš jį kepu iš akies... - o tai irgi didelis pliusas :) )

3 kiaušiniai
150 gr cukraus
100 ml aliejaus
160 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
1 sutrinta su visa žievele citrina
6 nulupti ir supjaustyti skiltelėmis vid. dydžio obuoliai (bet galima ir daugiau, svarbu tik, kad tešlos užtektų sulipinti visus obuolių gabaliukus :) )

Orkaitę ikaitinti iki 180 C. Iškloti kepimo popieriumi formą 20x20 cm (kvadratinę).
Obuolius sumaišyti su citrina. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki vienalytės šviesiai gelsvos masės, plakant įpilti aliejų, dar paplakti, įberti persijotus miltus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tešlą išmaišyti su obuoliais, sukrėsti į formą, kepti apie 40 minučių. Patikrinti mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą penkias minutes praaušinti formoje, baigti aušinti ant grotelių.

  • Dabar šitą pyragą kepiau ne tik su obuoliais, bet ir su avietėmis, o viršų pašlaksčiau glajumi iš miltelinio cukraus ir aviečių trauktinės (todėl glajus ir rožinis). Mniam :) O, ir dar. Su viena porcija mes neprasidedam. Kepu mažiausiai iš 6 kiaušinių ir ne mažiau nei 22x32 formoje. Arba tiesiai orkaitės skardoje, tik prieš tai, aišku, išklojus ją popieriumi.
  • Dar. Didelis prašymas - šiuo atveju nekeiskite kepimo miltelius soda. Juolab tokiu pat kiekiu. Nes viena mano pažįstama iškepė pyragą, kurio dėl sodos nebuvo įmanoma net atsikąsti. Bet už tai ji puikiai tapo ir yra labai geras ir nuoširdus žmogus :)

22 komentarai:

virga rašė...

Ramiai ramiai sudomino :) tik mes kepam be obuolių :D nes mažas, na dabar jau skaitosi didysis, pyragus kerta kaip daina, bet va priedus tai krapšto lauk, kas bebūtų ir kur bebūtų :)

Anonimiškas rašė...

Nu jau kad taip siulote, tai reikes butinai isbandyti. Nuotraukoje pyragas atrodo fantastiskai, gaila, kad per kompa negalima ir paragauti ;-)

Asta rašė...

Niu gi tikrai puikus pyragas :) Mes labai labai panašų kepam, kai norisi labai greitai, labai skaniai ir visiškai neįmantriai :)

Vilma rašė...

Anonimiške, visa laimė, kad negalima pro monitorių paragauti, kitaip vėliau prisijungusiems liktų tik apgraužta foto. ;)

Elžbieta rašė...

Virga, jau. Nusiraminau :DDDD. Būtent tame ir gerumas, kad tokius pyragaus galima kepti su įvairiausiais priedais, be priedų, kaip keksus, keksiukus, etc :)

Anonimiške, būtinai siūlau :)

Asta :) ir aš jį dėl to myliu :)

Vilma, mumijos šėlsta? :DDDDDDD (Sveika, brangioji :) )

Buen provecho! rašė...

Mane sudomino ;D Labai įdomus ir gražus papuošimas :))

Anonimiškas rašė...

O as jau kepiau, tikra tiesa paprasta, skanu, greita....Ypac rekomenduoju mamoms,kuriu paaugliai vaikai sluoja pyragus ir nori dar, ir dar.aciu autorei

Elžbieta rašė...

Buon provecho, ačiū labai :) tai labai paprasta - įpilti šaukštelį arba du kokių nors spalvotų sulčių į miltelinį cukrų ir išmaišyti :) na, aišku, galima ir nebūtinai sulčių... koks nors antpilas irgi smagiai atrodo :)

Anonimiške - super, labai-labai džiaugiuosi. Aišku, tai ne išeiginis pyragas, bet labai-labai jaukus naminis :) Dėl autorystės tai drįsiu pasiginčyti :))) manau, kad tokių pyragų tikrai yra nemažai ir daug kas taip pat (arba panašiai) kepa. Aš tiesiog šiek tiek patobulinau mano mamos nuo seno keptą pyragą.

Anonimiškas rašė...

Kepam, kepam. Pas mus darbe jis populiariausias. Vis neatsivalgom, o su slyvom irgi skanu.
Beje, Elzbieta, vis neprisiruosiu padekoti uz zeliuka paskutinio rugpjucio savaitgalio. Buvo labai grazus ir labai skanus, o likuciai kita diena - dieviski. Aciu, kad kuri toki grozi.

Rasa

Elžbieta rašė...

Rasa, kaip faina :) jo, tinka visi vaisiai, o galima ir be vaisių - irgi gerai :)
O, tas želiukas.... Labai džiaugiuosi, kad patiko. Karštas metas buvo ... :)

Aiste rašė...

Isbandeme :) Labai skanu. Tiesa pasakius manau, kad pakeis mano megstamiausia obuoliu pyraga :)

Anonimiškas rašė...

kepiau pyraga pagal jusu recepta labai patiko paprastas neriebus ir greitai galima iskepti,o kas svarbiausia labai skanus,veziausi i svecius,labai isgyre

Elžbieta rašė...

Aistė, puiku :) Kuriam laikui gali ir pakeisti :) nes neužilgo dar vienas paprastas obuolių pyragas :D :D :D

Anonime, labai džiaugiuos, kad patiko :) kepinius geriau aušinti ant grotelių, kad po apačia oro cirkuliacija būtų. Tada apačia nesudrėksta, o ir greičiau ataušta. Tai labai svarbu sausainiams ir įvairiems traškiems kepiniams :)

Vilma rašė...

Aha, selsta... :D

Vilma rašė...

Išbandžiau! Nepyk, Elžbieta, bet įkišiu savo trigrašį ir pakomentuosiu... Pyragas skanus, dar kepsiu, bet kitą kartą:
1. Išspausiu citrinos sultis ir nutarkuosiu tik geltoną žievelės sluoksnį, nes šį kartą turėjau kantrybės sutarkuoti tik pusę citrinos, bet tas baltas sluoksnis man žiauriai jautėsi...
2. Dėsiu daugiau cukraus, man truputį pritrūko.
3. Nieku gyvu nedėsiu daugiau negu 6 obuolius, nes man su tiek gavosi labai minkštas pyragas, tačiau dar vienas obuolys ir jis jau būtų šaukštu kabinamas.

Elžbieta rašė...

Vilma, o kodėl čia aš turiu pykti :) Tu teisi, šitaip sudoroti citriną dar lengviau :) bet kai norisi pikantiškai, tada tik tarkuot :)
na o obuolių ir cukraus kiekis tai labai individualus dalykas :) mes labai dažnai būtent taip šaukštu ir kabinam :) dar pas mane yra receptas, kur 2 kiaušiniams 10 obuolių.... ir tai ne trapi tešla, o toks riebus biskvitas. Bet jo net nespėju prisiruošt nufotografuoti... išlėkia momentaliai :D

Vilma rašė...

Del cukraus ir konsistencijos tai taip, skonio reikalas - as ir nesigincyju, tik parasiau kaip man patinka, jei i svecius kviestum. :D

Elžbieta rašė...

Na žinai, čia labai pavojinga, sakyti, kaip mėgsti... o jei būsiu labai tydra ir žinosiu kaip nemėgsti????? :P

Aušra Tribulienė rašė...

Labai skanus pyras, sprogo ore :D :D

Anonimiškas rašė...

Receptas tikrai geras. Jau ne kartą jį kepiau, o vakar, kai reikėjo greitai kažką iškepti ir net obuolių bei citrinos neturėjau, tai įdėjau gerą saują šaldytų bruknių ir baltojo šokolado gabaliukų. Pyragas dingo greitai :-)

Elžbieta rašė...

Super :) Kiekviena variacija vis skanesnė!

Anonimiškas rašė...

Man tai kuo daugiau obuoliu tuo geriau ir pabandykit valgyt karsta su ledais pvz.plombyru - gaunasi super.